Tuesday 28 May 2013

Menopeli



Viuhvauv! Olen huristellut pitkin kyliä kesämenopelillä. Sen keltainen väri saa hyvälle tuulelle jo kaukaa. 



Sunday 26 May 2013

Toukokuun aamu


Haarapääskyt sulostuttavat Pastorilan pihaa. Ne istuskelevat puhelin- ja sähkölankojen päällä pihapiirissä ja laulavat rinta rottingilla kesän ihanuudesta. Niiden liverrykseen nukahdan illalla ja herään aamulla. 

Maakaapeloinnin myötä pääskyt ovat kadonneet yhä useammasta pihapiiristä. Jostain lehdestä luin, että ihmiset ovat pystyttäneet pihoillensa jopa "valelankoja" juuri pääskysten takia. Niin mukavaa, kuin joskus olisikin, että kaikki langat olisi piilotettu maan alle, niin näin kesäisin se ei ainakaan haittaa yhtään. 



Hedelmäpuiden lehdet ovat suloisilla aluilla. Pastorilasta löytyy omenapuita sekä luumu- ja kirsikkapuita. Ne ovat kaikki nuoria ja meidän aikanamme istutettuja.  Tänään ajattelin tarkistaa päärakennuksen pihalla olevan ison ja tuottoisan kirsikkapuun. Jos sen alla on uusia taimen alkuja, niin siirrän ne uuteen paikkaan. Viime syksynä linnut olivat nopeampia kuin minä keräämään kirsikat talteen. Edellissyksynä ehdin hillota kirsikat ja oma kirsikkahillo maistui niin hyvältä.



Tässä on sitten tämän päivän työlista. Taiminyssyköissä ja -pussukoissa on villiviintä, humalaa, kuunliljoja sekä iiriksiä. Pihapiiristä kaadetut puut pitää halkoa ja kuljettaa uuteen puuliiteriin kuivumaan. Suurimpana työnä kuitenkin odottaa perunoiden laitto maahan. Olemme auttamattoman myöhässä siinä asiassa tänä vuonna. Mutta eivätköhän ne perunat vielä ehdi kasvuvauhtiin.


Saturday 25 May 2013

Saariparatiisin paras ranta



Saaremme on täynnä toinen toisistaan upeimpia rantoja. Taustalla siintää mielestäni saaren upein ranta. Sitä suojaa hulppea hiekkadyyni, jonka päällä kulkee kuiva nummialue. Dyynin päällä on myöskin pieni kalastajakylä. Jos haluaa päiväksi hiljaisen rannan omaan käyttöönsä, on tämä ranta paras mahdollinen.

Saarella ei ole yhtään virallista uimarantaa. Turistit osaavat kyllä majakan kupeessa olevalle pitkälle hiekkarannalle, jossa taas paikalliset eivät juurikaan käy. Tosin viime vuosina turistit ovat löytäneet saarelaisten ikioman uimapaikan. Rantoja silti riittää.

Lähes kaikilla paikallisilla on kodin lisäksi oma mökki meren rannalla, jonne vetäydytään milloin iltasaunaan, uimaan, viikonlopuksi ja tietenkin kesäloman ajaksi. Osa näistä mökeistä on pienissä idyllisissä kalastajakylissä, osa omissa oloissaan, pitkillä, loputtomilla hiekkarannoilla.

Saaristossa kaikki vuodenajat ovat upeita, mutta paras niistä on ehdottomasti kesä. Vilkkaan kesän jälkeen on ihanaa vaipua talven syvään hiljaisuuteen.



Kesäkuun alun tunnelmaa rannalta viime vuodelta. Erityisen ranskaan remonttitalven jälkeen lämmitimme monta kertaa viikossa rantasaunaa. Illat kuluivat rannalla uiden, tutkien aaltojen tuomia aarteita tai vaan rantahiekassa lojuen. Hiekka on niin hienoa, että siihen on aivan vastustamatonta kaivaa varpaansa. Joskus horisontissa häämötti laiva matkalla pohjoiseen tai etelään.



Monday 20 May 2013

Rantaelämän alku


Lämpöaalto on hellinyt useamman päivän ajan.


Kengät eivät enää pysy jalassa. Eivätkä jalatkaan kuivalla maalla.

                            

Vesi on kovin matalalla. Niin oli viime vuonnakin tähän samaan aikaan. Pieneen tuulelta suojaiseen kalastussatamaan pääsee vielä, mutta hiekka valtaa alaa ja ruoppaus olisi pian taas tarpeen. 

Sunday 19 May 2013

Yksi projekti



Puukatos-projekti on edistynyt. Etualalle tulee puutarhakaappi haravoille, kuokille ja muille puutarhatyökaluille, kun niitä on paljon! Takana näkyy viime kesän seissyt maakellarin eteisprojekti. Projekteja riittää. Mutta ei se mitään, kun koko talo on sadanvuoden projekti, niin saa ihan kiireettä tehdä.

Saturday 18 May 2013

+22 astetta


Kissanelämää, kun aamulla on varjossa +22 astetta.



Pastorilan toiminta on siirtynyt ulos. Vihreys puskee läpi. Pääskyt viuhuvat pään ohi. Aurinko paahtaa. Kädet ovat mullassa. Ilmassa on lannan ja meren tuoksua. Voi, kuinka olen kaivannutkin meren ominaistuoksua! 

Wednesday 15 May 2013

Ruusujen aikaan



Sattumien summan seurauksena jäin tänään kotiin viettämään vapaapäivää. Hetken mietin, miten haluaisin sen viettää, kaupungissa vai maalla ja päädyin siihen, että kaupunkipiha tarvitsee minua enemmän. Sitä on laiminlyöty useampi vuosi, koska olemme niin paljon poissa. Häthätää olemme leikanneet nurmikon muutaman kerran kesällä ja orapihlaja-aita on leikattu niin myöhään loppukesästä, että on jo melkein  hävettänyt. Jotkut kun leikkaavat sen neljäkin kertaa kasvukauden aikana. Oli se meilläkin aina ennen siisti.

Tänään siis käyn köynösruusujen keskelle ja voin ainakin aluksi leikkiä satavuotta nukkunutta prinsessaa. Illalla ei varmaan tunnu siltä. Kun saa köynösruusut siistittyä, pystyy terassin pesemään ja käsittelemään kesäkuntoon.

Kasvihuoneen vierellä on lisäksi pieni ruusutarha. Olen utelias näkemään, miten ruusut ovat selviytyneet talven yli. Niiden tarina on aika suloinen. Puolisoni yllätti minut eräänä loppukesän iltana. Hän oli käynyt puutarhalla hakemassa tomaatteja ostanut kaikki puutarhan loput jaloruusut. Niitä tuntui olevan pahvilaatikkokaupalla pihalla, kun aukaisin ulko-oven.

Kivipihalla odottaa kaksi suunnattoman suurta ja pöheittynyttä alppikärhöviritelmää. Niiden alasleikkaaminen tulee näyttämään masentavalta pitkän aikaa, mutta en tiedä muutakaan keinoa siistiä oksistosta syntyvää risukekoa.

Siis ruusuja ja alppikärhöä tänään. Sääkin näyttää suosivan.


Sunday 12 May 2013

Saturday 11 May 2013

Pähkinän puristaja

                   

Pähkinäongelma on nyt ratkaistu! Kiitos kummitädin! Puolivuotta sitten jouluksi ostetut pähkinät voi vihdoinkin syödä. "Meillä on pähkinän puristaja", parkaisi perheemme pienin onnellisena.

Friday 10 May 2013

Pieni puukatosprojekti



Tämän varastorakennuksen jatkeeksi, pitäisi saada aikaiseksi polttopuukatos. Nurkkaa on jo aloitettu siistimään. Siinä on muutaman vuoden ollut epämääräinen pieni hiekkakasa, mihin lie käytetty ja osa jäänyt siihen muovin päälle. Betonimyllyn jätteet haravoitiin ja siivottiin kottikärryihin ja kipattiin kompostin taakse niitylle. Olisi sittenkin ehkä pitänyt säilyttää se maakellarista löytynyt Heteka. Sillä olisi voinut seuloa hyvin maa-aineksen. Vanha Heteka löytyi aidan takana näkyvän kummun alla olevasta maakellarista.

Tänään haettiin mantereelta puutavara-ainesta katoksen tekemiseen. Viime päivät on sataa ripotellut siihen malliin, että kaikki pihatyöt ovat edistyneet tosi hitaasti.

Huomaatteko taustalla maakellaria vasten kellarin poistetun betoniporrasosan. Saisikohan siitä jonkin hauskan kaukalovirityksen kasveille?

Kaikki talon ja piharakennuksen ovet ovat muuten tätä samaa harmaan sinistä. Ne pitäisi maalata tänä kesänä. Ehdotuksia väriksi?  Kermanvalkean seinälautojen ja puhtaan valkoisten nurkkalautojen väritys ei tule muuttumaan.




Nurkka siivouksen jäljiltä. Lavat odottavat jotain uusiokäyttöä. Kiville löytyy aivan varmasti käyttöä! Harkot käytetään katoksen pohjaan ja polkupyörille pitäisi hankkia pyöräteline. Josko sen huomenna muistaisi kaupunkireissulla ostaa. Tikkaiden luona on masto- ja antennitarvikkeita. Portista pääsee muuten maakellariin.

Saturday 4 May 2013

Leivänpaahdin



Pastorilassa on leivänpaahdin, aaah! Paras hankinta pitkään aikaan ja kyllä minä olen siitä nauttinutkin. Paitsi tänä viikonloppuna, kun joudun olemaan kaupungissa nelijalkaisten otusten ja yhden urheilevan ja kilpailevan lapsen kanssa koko viikonlopun. Tai riippuu hieman kisamenestyksestä, pääsemmekö maalle.

Paahtimelle ei ole vielä paikkaa. Sitä on nyt viikon ajan siirrelty keittiössä tasolta toiselle. Yritin ehdottaa, että ikkunalaudan aamiaispöydän päässä, voisi tehdä hieman leveämmäksi (sitä ei ole ollenkaan, vaan ikkunasyvennykset, mutta eivät aivan tarpeeksi leveät kuitenkaan), että paahdin olisi kätevästi esillä.

Tästä paikasta keittiössä en kuitenkaan helposti luovu paahtimen eduksi, vaikka se siinä nyt nököttääkin. Taso on minun "tietokonepöytäni". Tosin jaan sen leipäkoneen, keittokirjalaatikon ja lehtipinon kanssa.

Mukavaa lauantaita!

Wednesday 1 May 2013

Vappua




Ilmapalloja, serpentiiniä, paljon jutustelua, auringonpaistetta, ruoanlaittoa yhdessä, munkkien paistamista... Kaikki hyvät vappuainekset olivat tänä vuonna koossa tässä onnellisessa talossa.



Ja vappupäivän kruunasi vihdoinkin särkynytsydän, jota on joka päivä odotettu!