Thursday 24 December 2015

Hyvää joulua !



Poikkeuksellisti vietämme alkujoulun kaupungissa. Niin paljon kuin nautinkin joulun laittamisesta isossa kodissa, kaipaan suunnattomasti Pastorilan ainutlaatuiseen tunnelmaan ja rauhaan.

Silmäni ovat jo ehtineet kyyneltyä kahdesti onnesta päivän aikana. Enoni soitti sydäntä lämmittävän puhelun ja toivotti hyvää joulua. 

Kummivanhempieni yllätysjoululahja kätki sisäänsä tämän vanhan Suomenlippunauhan. Nauha on kuulunut alunperin isovanhemmilleni ja nähnyt monen monta joulua. Nyt se siirtyy Pastorilan jouluperinteisiin.



Hyvää ja rauhallista joulua !

Monday 14 December 2015

Tapetin valinnan vaikeus



Makuuhuone on vieläkin vaiheessa. Emme osaa päättää tapeteista. Olemme sitten kesän edenneet jo kahteen vaihtoehtoon: kaksi ylintä tapettimallia ikkunan vieressä. Pelkään, että suuri kuvio ja voimakas tummaväri tekevät valoisasta huoneesta liian pimeän.  

Sain uusittua laskosverhojen narut ja renksut viikonloppuna. Talossa asuu terävä hampainen kissa, joka rakastaa narujen jyrsimistä. 

Sain vihdoin toivomani lukulamput seinälle sängyn yläpuolelle. Niissä on himmennin, millä voi säätää valon määrää. Voi ihanuus !

Tossut ja penkki ovat pakosalla eteisestä, missä on käynnissä varsinainen remontti. 



Sunday 13 December 2015

Villasukat




Ostin jo viime talvena paikallisesta käsityöläismyymälästä villalankaa sukkien kutomista vaten. Seisoin pitkän aikaa lankavyyhtien vieressä ja pohdin värejä ja päädyin sitten näihin kahteen. Villa on saaren omista lampaista. Ne laiduntavat loputtoman pitkillä rantaniityillä koko kesän.





Olen tehnyt käsitöitä paljon, mutta sukan kantapään tekeminen on osoittautunut minulle tähän asti ylivoimaiseksi. Se on varmaankin sukuvika. Isoäitini ei osannut tehdä kantapäätä. Äitini teki sen osan sukkaa äidilleen jo pikkutyttönä. Tyttäreni osaa kutoa kantapään. Voikohan se olla niin, että joka toinen sukupolvi naisia kantaa sellaista geeniä, ettei kantapään mystiikka vain aukea ? Anoppi on koittanut minulle opettaa, mutta luovutti niiden ainokaisten sukkien kanssa, jotka olen kerran tehnyt.

Tämän talven haaste itselleni on oppia tekemään koko sukka. Saa ehdottaa helppoja ja hyviä neulontaohjeita.

Friday 4 December 2015

Odottaminen




Kasvihuoneesta sisälle siirtämäni joulukukan mukulat menehtyivät viime metreillä. Kirjoitin kauppalistalle amarylliksen. Värivalinta on miehen ja odotan mielenkiinnolla, sillä tämä ei ole punainen, eikä valkoinen.

Aika rientää taas niin nopeasti, ettei ehdi toteuttaa suunnitelmia. Asioita pitää priorisoida sen mukaan, mitä jaksaa tehdä ja mikä tulee kiirreellisenä eteen ja niistäkin pitää vielä valita. Miten tämä onkin mennyt tällaiseksi ?



Wednesday 2 December 2015

Aarre kansien välissä




Tänä syksynä olen tehnyt hämmästyttäviä löytöjä ja havaintoja, jotka ovat ilahduttaneet minua suuresti. Elämääni ovat aina kuuluneet kaksi tärkeää kirjainta. Ne ovat paitsi omiani, etunimeni ja sukunimeni alkukirjaimet, kuuluneet myös isoisäni äidille. Lapsuuden kodissani käytettiin näillä kahdella nimikirjaimella koristeltuja kauniita hopealusikoita. Lapsen mielestä se oli kiehtovaa, että lusikoista löytyivät omat kirjaimet. Tiesin toki aina kenelle ne kirjaimet kuuluivat.


Tänä syksynä löytyi isoisän tavaroista pieni paljon luettu ja kulunut, kauniisti koristeltu kirja, jonka avasin hyvin hellävaroen. Etukansikin oli jo ironnut, mutta silti kirja pysynyt kauniisti ryhdissään kuten kuvasta näkyy. Raamattu on nyt Pastorilan pöydällä. 






Hämmästyttävintä on, että Raamatun lähes kymmenelle ensimmäiselle sivulle on kirjoitettu huolellisesti muistiin kaikki perhetapahtumat: nimet, syntymät, naimisiinmenot, kuolemat, puolisot, sisarukset ja lapset monen sukupolven ajalta. 

Kirja on aarre !

Kirjaan on suljettu rakkaudella koko suku.

Mitään suuria yllätyksiä ja salaisuuksia ei kirjasta löydy. Löytyy sieltä kuitenkin yksi nimi, jota en aluksi tunnistanut, mutta sukulaissuhde löytyi. Kysymysmerkiksi kuitenkin jää, miksi hänet on kirjattu perheraamattuun. Hänellä on täytynyt olla aivan erikoinen asema perheessä. Se tuntuu kyllä oikein hyvältä.