Kylpyhuoneen kattoon tehtiin miehen mentävä aukko. Muuta kautta näihin kylpyhuoneen ja saunan päällä risteileviin ilmanvaihtoputkiin ei päässyt käsiksi. Ilmanvaihto on tuottanut pään vaivaa jo pitemmän aikaa ja ennenkuin uusi lämmityskausi alkaa, piti tarkistaa, mihin nämä putket oikein johtavatkaan, koska yläkerrassa ja katolla ei näy putkista jälkeäkään! Epäilyksemme oli, että putki on johdettu käytöstä poistettuun piippuun ja koska nyt piippu on otettu käyttöön, niin asia piti tarkistaa.
Ihan kelpo näkymä välikattoon. Vanha katto paljastaa, missä ennen ovat huoneet sijainneet. Taustalla, kipsilevyjen takana on makuuhuone. Sitä on tilana ehkä 80-luvun saneerauksessa suurennettu, sillä tässä välissä on sijainnut toinen porstuahuone, josta on myös ollut käynti yläkertaan. Makuuhuoneen seinässä näkyy uusittu eriste (ekovilla). Mitään ei jätetty kääntämättä, tutkimatta ja korjaamatta, kun remontointi aloitettiin pari vuotta sitten. Toisaalta mitään toimivaa ja vanhastaan hyväksi havaittua, ei tarvinnut muuttaa.
Ja sieltähän se putken pää löytyi, hormiaukosta! Keskellä taloa on massiivinen piippu, jonka muuri ulottuu kolmeen huoneeseen. Yhdessä piipussa on ollut aikoinaan monta hormia. Tähän on nyt tiedossa ainakin kolme ja ne kaikki yhdistyvät varmaankin jossain vintillä samaan piippuun.
Tämä piippuasia on muutenkin mielenkiintoinen. Vintillä voi nimittäin havaita, että talossa on ollut aikoinaan kolme piippua. Mutta onko tämä yksikään niistä?
Muutenkin talon historia alkoi taas uudelleen kiinnostaa, koska todennäköisesti talo paloi 1860 ja sen raunioille rakennettiin tämä uusi, nykymittapuun mukaan kovin vanha jo tänään. Vaikka tämä onkin virkatalon osa ja niistä on yleensä historia tiedossa, niin keskiaikainen kirkkomme paloi arkistoineen syntymävuotenani, joten tietoa on niukasti olemassa.
Seinät ja muurit kertovat omaa tarinaansa.
Mielenkiintoista tutkimustyötä!
ReplyDeleteTalo on ollut olemassa oloaikansa niin monena. On kyllä mielenkiintoista remontin edetessä seurata, mitä seinät ja rakenteet pystyvät kertomaan.
DeleteYllättävän paljon sitä pystyy päättelemään ihan vain rakennusten ja esinelöytöjenkin perusteella. Toivotan onnea tutkimustyöhön, joka sille päälle sattuessaan kyllä vie mennessään!
ReplyDeleteLöysin tänä aamuna muutaman kopion pöytäkirjoista, jotka ovat säästyneet. 1860-61 talvena Pastorilan asuinrakennus paloi. Tämä voi nyt sitten oikeastaan tarkoittaa kumpaa taloa vain, päätaloa tai pirttiä.
Delete