Friday, 24 December 2010

Jouluaatto


Pastorilan yö oli touhua täynnä. Jouluruokia viimeisteltiin ja tehtiin salaisia joulupukin apulaisen töitä. Aattoaamu venähtikin sitten tavallista pitempään nukkuen. Lapset herättivät ja hiippailivat olohuoneeseen, olisiko kuusen alle tullut yöllä lahjoja?

Pappani perinteen mukaisesti menimme kaikki aamusaunaan ja sillä välin oli joulupukki käynyt rymisten porstuassa, koska oven mäiske ja koputus kuului saunaan asti. Ennenkuin ehdimme saunasta pois kävi ensimmäinen aattoaamun vieraskin tuomassa joulutervehdyksen. Amaryllis koristaa nyt köökin pöytää ja kaunis se onkin! Voi kuinka olinkaan toivonut amaryllista! Nyt ei tarvinnut kiirehtiä enää puutarhalle hakeman omaa joulukukkaa. Kovan pakkasen takia joulukaktus oli pitänyt jättää kaupunkiin.

Lahjojen aukaisemisen jälkeen kiiruhdimme naapurin tonttulakit päässä ison korin kanssa. Naapurit saivat joulutervehdyksen: suklaarasioita, savustettua poroa, omatekoista taatelikakkua ja sinappia. Kylläpä pojilla oli joulusiistiä! Polvillaan olivat lattiat kuuranneet ja uuneissa loimusi kotoisa tuli.

Näin joulu laskeutuu Pastorilaan. Riisipuurosta osa vietiin talon tontuille saunaan. Pihapetäjä koristeltiin linnuille erilaisin pähkinä- ja talipalloin. Siemeniä laitettiin lintulaudalle ja tikun varteen sidottiin kauralyhde. Illan tullen syttyvät jää- ja myrskylyhdyt valaisten Pastorilan lumisen pihan.

Rauhallista joulua kaikille!

No comments:

Post a Comment