Sunday, 16 June 2013

Pieni puutarhakierros






Pääovesta ulos. Siniset violettiin vivahtavat kurjenmiekat tervehtivät heti ulkoprtailla. Viime vuonna nämä kukkivat kovin myöhään, mutta tänä kesänä lämpöä on riittänyt tarpeeksi.




Valkoinen puistosyreeni taitaa kukkia ensimmäistä kesäänsä talon eteläpäädyssä.





Samoin talon eteläpäädyssä kiipeilee villiviini. Tämä on sen kolmas kesä. Ensimmäinen kesä oli niin kuiva ja kuuma, että kävi työstä pitää köynös hengissä hyvistä alkujuurista huolimatta. Toisena vuonna se taisteli vielä muun kasvllisuuden kanssa, mutta nyt se jaksaa jo kiipeillä. Lisäsin tänä kesänä köynöksiä tätini pihalta.




Humala kiipeää niityllä tornissaan. Viereen pitäisi rakentaa tänä kesänä toinen humalasalko. Tarkoitus olisi, että humalasalkorivi johdattaisi kulkijan niityn portilta kasvihuoneeseen saakka.




Ruosipulin kukka kuuluu ehdottomasti suosikkeihini.




Takaisin niityltä pihalle. Mokoma vieras on tunkeutunut kasvamaan kuunliljojen väliin. Nämä kuunliljat kasvavat paahtavassa auringossa ja jäävät siksikin hieman pienikasvuisiksi. Toisella puolella pihaa kuunliljat kukoistavat puiden katveessa.





Kurkistus aidan yli kohti maakellaria. Tuoksu on huumaava!




Tämän ruusun jaoin kolmeen osaan ja siirsin pohjoispäädystä talon eteläpäätyyn. Sitkeästi se vaan kasvaa aina uudestaan. Olkoon siinä sitten köökin ikkunan alla. 




Ja juuri ennenkuin suljen pääoven nostan katseeni ylös taivaalle kohti lepattavan haaparivin lehtiä.





Lisäsin tämän kuvan humalasalon takia. Valokuvan vasemmassa takakulmassa näkyy valkoinen humalasalko. Se on tehty remontin yhteydessä poistetuista tavallisista mäntyisistä lattialistoista. Korkeutta on parisen metriä. 


2 comments:

 1. Ihania kuvia ja tunnelmia! Minullakin pieni humalan taimi kituuttaa ruukussaan jo toista kesää ja odottelee salon valmistumista:( Miten nuo teidän salot onkaan tehty? Ensin ajattelin hälle ihan vain heinäseivästä tueksi, mutta jos innostuisikin kasvamaan niin jäisiköhän se heti liian pieneksi??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heinäseipäistä saa varmaan kauniin, mutta se voi jäädä aika pieneksi. Meillä on naapuri laittanut kolme heinäseivästä "kodaksi" yhteen ja ripustanut niiden keskelle lyhdyn. Se on hienon näköinen kaikkina.

   Lisäsin sinulle ylle kuvan. Salko on aika kaukana niityllä valokuvassa ja aita on korkea, joten mittasuhteista ei saa oikein selvää. Mutta laitoin asiasta tekstiä.

   Delete