Saturday, 2 February 2013

Uusi ideaTästä kohtaa köökiä en ole ennen tainnutkaan ottaa valokuvaa. No, nyt se on tässä sen takia, että sain eilen idean, joka on aivan pakko toteuttaa. Kööki muuten sijaitsee siinä osassa taloa, jota ei ole remontoitu, joten pitää yrittää vielä kestää 80-luvun saaneerauksen tunnelma. Joka tapauksessa tämä osa taloa on toiminut jossain rakennuksen historian aikana myös leipomona. Köökissä on siis täytynyt olla iso uuni. Naapurimme, iäkäs rouva, on kertonut kuinka hän pikkutyttönä, ennen sotia, oli kireapulaisena leipurilla. Koska hän ei ylettynyt pöydälle siirtämään pikkuleipiä pellille, hänellä oli oma pieni jakkara, jolla hän seisoi.

Oven takana on makuuhuone, jossa leipuri on asunut. Huoneessa on ollut kakluuni, jota ei enää ole. Olen pohtinut, että josko makuuhuoneeseen laittaisi uudestaan kakluuniin, niin sillä saisi tämän osan taloa lämpimäksi ilman sähkölämmitystä. Eilen kuitenkin aloin pohtimaan, että olisi aivan ihanaa saada köökiin puuhella.

Minulla on kyllä puuhella, sellainen vanha, pressun alla varastoituna, mutta se on menossa kesäkeittiöön (tälle asialle naapurimme jaksaa nauraa, kun kaikki ylimääräinen varastoidaan kesäkeittiön rakentamissen). Köökiin haluaisin sellaisen modernin, tehokkaan ja sähäkän värisen uunin. Tällaisen:
Sain jopa mieheni innostumaan asiasta. Paikka on kyllä aika hankala, koska nurkassa on lämminvesivaraaja. Putkimiehemme ja sähkömiehemme tulevat saamaan harmaita hiuksia uusista suunnitelmista. Mutta heidät tuntien ensin puretaan, sitten käy muurari taiteilemassa muurin ja piipun ja sitten rakennetaan putket ja sähköt vankalla ammattitaidolla uudestaan. Tai näin ainakin kuvittelen, kun kaikki on tähän asti mennyt näin. Voihan se tietty olla, että minun pitää miettiä paikkaa uudestaan...

Kun nyt saa nuo kipsilevyt purettua katosta, niin näkisi, missä hormit ovat ennen menneet. Sekin tietenkin sanelee asiaa. En halua uusia reikiä kattoon. Tosin tästä osasta taloa haluaisin purkaa kattoa vähän korkeammalle ja saada vanhat hirret näkyviin helmipaneelin alta.

Nyt kun nyt olen saanut tällaisesta ajatuksen pätkästä kiinni, niin eikö kuulostakkin hyvältä?


10 comments:

 1. No kuulostaa! Harmin paikka kaikki nuo talot, joista on puuhelloja ja -uuneja purettu. Se on siitäkin niin ihana, että vaikka tulee sähkökatkos, voi taloa lämmittää ja kahvit keittää. Ei tule mitään harmillisia katkoksia päivän kahvinsaantiin ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tuo tehokas 80-luvun saneeraus ollut niin perusteellinen. Onneksi mitään suurempia rakenteellisia vaurioita ei ole sentään tullut. Piiput ja muurit saa aina uudestaan rakennettua.

   Kahvi maistuisi varmaan aivan erilaiselta puuhellalla keitettäessä.

   Delete
 2. Minullakin on ollut puuhellahaave jo monta kuukautta :) Teillehän suorastaan kuuluu olla sellainen. Leivän tuoksu jo tuntuu nenässä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leipä tuli juuri uunista. Nyt se menee muhimaan jääkaappiin pariksi päiväksi. On sellainen koe-erä.

   Delete
 3. Ei oo punainen, mutta ;) http://www.aronen.net/puuliesi-desiree.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieno! Aika paljon oikeastaan valinnan varaa.

   Delete
 4. Kyllä kuulostaa. Tulipesä on tuvan sielu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvästä ideasta on pidettävä kiinni, vaikka sen toteuttaminen kestäisi.

   Delete
 5. Replies
  1. On. Kyllä tuollaisen mielellään ottaisi keittiöön kuin keittiöön sähköhellan tilalle.

   Delete