Sunday, 27 March 2016

Muuttolintuja odotellessaHieman haikeana istuskelen työpöytäni ääressä ja katselen ulos. Lumi on sulanut, niin että puiden ja pensaiden juurilla on hauskat pyöreät läntit maata. Pensasaidassa käy melkoinen vilske, kun pikkulinnut siellä pyörivät. 

Lueskelen uutisia muuttolinnuista: kuinka joutsenet lentävät saaren yli ja ensimmäiset merihanhet ovat laskeutuneet pelloille. Pohdin, miten Pastorilan fasaanikukon haaremi, on selvinnyt kukkonsa menetyksestä. Kukon höyhenet ja komea pyrstö löytyivät viikko sitten niityltä. Se oli joutunut kotkan kynsiin.

Kuulen melkein korvissani kaulushaikaran kumean kutsuhuudon. Se kuuluu keväästä ja alkukesästä sisälle saakka. Vielä ei aivan ole sen aika kuitenkaan. Harmaahaikara kuuluu myös saaremme monipuoliseen linnustoon. Sitä en ole kuitenkaan harmikseni onnistunut bongaamaan. Lintutieteellinen yhdistys on kuitenkin kirjannut sen saarella pesiväksi lajiksi.

Puolisoni hankki tämän harmaahaikaran pari viikkoa sitten. Menimme tekemään täsmähankintaa paikalliseen antiikkiliikkeeseen, mutta tämä uljas eläintaulu kiinnitti heti meidän molempien huomion. Nyt se odottaa sijoituspaikkaa. 

Harmaahaikara on Meinholdin eläintieteellisiä seinätauluja N:o 47, Akateeminen Kirjakauppa, Helsinki.


Sain tämän koulutaulukirjan vuosia sitten. Hain sen hyllystä ja puhalsin pölyt pois. Kannen koulutaulu löytyy Pastorilasta. 
Selasin innostuneena kirjaa. Lintuaiheet ovat upeita. Tämä kuovi ja kurki-aukeama pysäytti minut toviksi. 
Tällaisissa ajatuksissa ja haaveissa tänään...


3 comments:

 1. Upea haikarakuva! Tuli mieleeni tuosta heti, että meillä asusteli sama harmaahaikarapari lahdella viime kesät, mutta myöhään viime syksynä löysimme pariskunnasta toisen raadeltuna metsästä :(. Mikäköhän sen mahtoi viedä..? Tulipa haikea olo taas, kun asia muistui mieleen. Toivottavasti ehtivät tehdä poikasia, vaikka me emme niiden pesää koskaan nähneetkään, vain haikarat lentelemässä ja laskeutumassa kalliolle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Surullista ! Jospa toinen löytäisi itselleen uuden puolison. Haikaroista en tiedä, mutta joutsenethan pysyvät läpi elämänsä samassa parisuhteessa. Onko teillä, mitä petoeläimiä siellä saaressa ? Linnut kyllä voivat olla petoja toisilleenkin.

   Delete
  2. Joo! Kyllä meillä pienpetoja on, mutta voi olla jokin iso korppi tai merikotkakin tässä asialla, joita on nähty paljon.

   Delete