Tuesday, 5 March 2013

Kliivia


Viimeinenkin viherkasvi kaupungista on siirretty Pastorilaan. Kliivian selviytyminen on kyllä pieni ihme, niin huonolla hoidolla se on ollut. Jopa pieni poikamme on säälinyt kliivia kohtaloa ja silloin tällöin käynyt tyhjentämässä vesilasinsa sen juurille. Ehkäpä se siksi onkin säilynyt hengissä. Kukkinut se ei ole enää muutamaan vuoteen. Kaivoin varastosta kukkapöydän, jotta se saisi valoa enemmän, eikä kissa roikkuisi sen lehdissä. Nyt se onkin saanut olla rauhassa pari viikkoa ja ihmeellisesti se on tästä kuvasta piristynyt. 

Isopunasarja eli kliivia (Clivia miniata) on narsissikasvien heimoon kuuluva kasvi, joka tuotiin Eurooppaan Etelä-Afrikasta 1800-luvulla. Kasvi on saanut nimensä lady Charlotte Cliven mukaan, joka kasvatti sitä ensimmäisenä Englannissa. Meidän kliivia on anoppini kasvattama ja siinä on ollut kukkiessan kauniin oranssit kukat.

 

Lady Charlotte Clive

8 comments:

 1. Kliivia on ihana. Mun omat kuoli kun joutuivat muuttamaan liian monta kertaa. Harmittaa vietävästi kun olin ne kaikki siemenestä kasvattanut. Siis ihan itse pölytetyistä siemenistä :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, sen eteen oli nähty tosi paljon vaivaa. Viherkasvit eivät tosiaan pudä muuttamisesta.

   Delete
 2. Meillä on kolme Lukinliljaa, joiden emo on peräisin minun vaarini äidiltä. Äidillä liljoja on pari. Yllätyin ensimmäisellä Aasianmatkallani, kun liljoja kasvoikin ulkona hotellin pihalla mielin määrin.

  Miksi tulin tämän kertomaan? No kun tuo Kliivia oli todella samannäköinen kuin Lukinliljat.

  A

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lukinlilja onkin ihan uusi tuttavuus minulle. Kaunis! Jotenkin kukaltaan kliivian ja amarylliksen kaltainen, mutta herkempi. Kaunis!

   Delete
 3. Varmasti kaunis kukka. Minulla on näköjään myös taipumusta tappaa kaikki helppo hoitoisetkin viherkasvit. Monta kukkaa on lähtenyt kompostiin, nyyh,,,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se joko on tai ei ole se viherpeukaloisuus olemassa kumma kyllä. Toivon, että hirsitalon luonnollinen kosteus on nyt vähän auttavana asiana.

   Delete
 4. Onnea ja menestystä kliivialle!

  ReplyDelete