Saturday, 13 April 2013

Postia sahanpurun ja sammaleen välissä


"Kenttäposti oli Suomessa talvisodan ja jatkosodan aikana rintamalle tai rintamalta lähetettyä postia, joka oli tarkan valvonnan eli sensuurin alaisena. Kenttäpostilähetyksiin ei kirjoitettu osoitteita, jotta ne eivät paljastaisi yksiköiden sijaintia viholliselle vääriin käsiin joutuessaan."

Selasin vanhoja valokuvia. 14.4. vuosi sitten, aukaisimme vintin päätyikkunan ja ravistelimme vanhoja eristeitä tarkoituksena tutkia vintin rakennetta. Sahanpurun ja sammaleen välistä löytyi kaikenlaista pientä, joka kertoi talon historiasta. 

En muista, olenko kertonutkaan aikaisemmin, että Pastorilassa on myös toiminut posti. Kenttäposti on varmasti ollut todella odotettua postia, koska se on ollut ainoa yhteydenpito kodin ja rintaman välillä. Kotiväki on varmasti yrittänyt rivien välistä arvata, mistä päin posti on lähetetty.

Kovin on maailma muuttunut meidän puolella palloa. Olen seurannut tiiviisti Pohjois-Korean tapahtumia sanomalehdistä ja ihmetellyt maailman menoa, valtion päämiehen uhittelua ja kansan vaikenemista, perheiden ja suvun kahtia jakautumista kahden maan välillä. Kovat on kasvukivut.

Muutapa en sitten ole ehtinytkään ihmetellä. Lumi sulaa vauhdilla. Odottelen, että pääsen kuivin jaloin porstuasta autolle.


6 comments:

 1. Meiltä löytyi myös purettavasta kesähuoneesta kirjekuori kirjeineen, jossa päällä luki Kenttäpostia. Ajatella, että kenttäposti toimi viestintuojana meillekin vielä puoli vuosisataa myöhemmin.

  ReplyDelete
 2. Kesällä pääsin lukemaan "iso-anoppilassa" eli miehen isovanhemmilla kenttäpostia. Jotenkin koskettavaa, vaikka olen vain sukuun naitu, en mitään oikeaa sukua ollenkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joitakin asioita kokee hyvin väkevänä. Kumpa nuo tunnetilat tarinoineen osaisi jakaa lapsilleen. Se olisi sitä suullista perintöä, joka on katoavaista, koska luotamme liikaa hauraaseen paperiin tai tietoyhteiskunnan bittiavaruusvarastoon.

   Delete
 3. Olisi ihanaa lukea kenttäposteja ja saada tuntuma entiseen aikaan. Sulla on oikea aarreaitta kodissasi ja niiden rakenteissa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä talo on täynnä tarinoita, mutta niin ovat kaikki muutkin vanhat talot tällä saarella. Sitä tuntee itsensä välillä kovin pieneksi, kun saa kokea vain niin pienen osan kaikesta.

   Delete