Saturday, 1 October 2011

Historian lehtien havinaa


Kävin taas eilen ihanassa 151-vuotiaassa kirjastossamme. Olen kohta lukenut kaiken kotiseutuhyllyköstä. Naapuri sanoi, että tiedän kohta enemmän paikkakunnan historiasta kuin hän. Niin, niin, mutta hän onkin saanut kaiken tiedon jo äidinmaidossa. Me joudumme kuromaan kaiken historian kiinni omin voimin!

Koska kotimme on kulttuurihistoriallinen kohde paikkakunnalla, on siitä myös paljon kirjallista dokumenttia ja valokuvia. Jossakin teoksessa sanottiin, että rakennuksemme on saneerattu 1980-luvulla pilalle ja että taloa on kohdeltu ansaitsemattoman ankarasti uudistamalla. Toivoisinpa, että kun seuraavaksi kartoitetaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, tämä vääryys voidaan korjata myös dokumentteihin. Teemme todella ankarasti töitä tämän kauniin hirsirakennuksen eteen. Mutta menneisyyden kunnioittaminen ei tarkoita paluuta savupirttioloihin. Tästä talosta tulee ennenkaikkea koti!

Tämä kuva on vuosisadan alusta. Julkisivu on hirsipinnalla ja porstuakin on aivan erilainen kuin tänä päivänä. Mutta, mutta! Olenko näkevinäni yläkerran ikkunassa verhot?

No comments:

Post a Comment