Wednesday, 29 February 2012

vanhoja tapetteja, Old Wallpapers

Viikonloppuna, kun poltimme nuotiolla rakennusjätettä, siellä paloi eräskin tapetin pala. Olen ottanut sieltä sun täältä valokuvia viime kesän purkuaikaan ja joitakin isompia palasia on myös pelastettu myöhempää hyötykäyttöä varten. Ehkä niistä voisi tehdä kollaasin muistoksi. Olisi todella kivaa tietää, miltä vuosikymmeniltä tapetit ovat. Tapetteja halki vuosikymmenien -sivustoja kyllä löytyy netistä, mutta jotenkin tässä kohtaa minulla on sellainen täydellinen bloggi, etten osaa tunnistaa aikakausia. Olettaisin, että vanhimmat ovat sellaisia roisketapettien näköisiä. Sellaisistakin on näytteitä, mutten harmikseni löytänyt nyt valokuvaa. Varsin hankaliin paikkoihin pitikin kameran kanssa taipua. Ehkäpä ne kohdat olivat hankaluutensa ansiosta juuri säilyneetkin.

3 comments:

 1. Tapettien kohidtaminen tiettyyn aikakauteen on hankalaa! Ostin Suomalaisen tapettikirjan (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2009) jotta osaisin arvioida joidenkin tapettien ikää. Vanhimpia mitä minun tupani seinistä löytyi on hurjia kirkkaansinisiä geometrisiä kuvioita valkoisella/vaaleanharmaalla pohjalla. Siis todella voimakas! Se on varmaan sieltä 1870-luvulta, jolloin taloni pystytettiin, kai.
  Ei kaikkea tapettimäärää pysty säilyttämään, mutta on hyvä säilyttää paloja kaikista malleista mistä saa ehjiä paloja.

  ReplyDelete
 2. Voi vitsi, mitä ihania kerrostumia! Itse olen usein lueskellut mielenkiinnolla Tapettitalon tapeteista, mutta ehkä sivustosta ei ole apua ongelmaasi, mene ja tiedä...

  ReplyDelete
 3. Saila: Kiitos kirjavinkistä! Voisinkin hankkia sen ihan iloksi itselleni. Odotan mielenkiinnolla talon toisen puoliskon ja vintin löytöjä. Pastorila muuten ajoittuu samoihin syntyaikoihin todennäköisesti. Harmillisesti kirjallinen dokumentoiti on tilasta suurimmaksi osaksi palanut arkistopalossa, niin pitää turvautua muihin faktoihin.
  Ehtoisa emäntä: Olemme tutustuneet Tapettitalon valikoimaan. Sieltä oli aikaisemmin muutama vaihtoehtokin olohuoneeseen, mutta jätimme asian myöhäisempään mietintään, koska ne ovat niin hienoja kaikki, ettemme osanneet valita sopivaa :D

  ReplyDelete