Monday, 25 June 2012

Tunnelmia museostaKävimme tunnelmoimassa museossa. Tähän museoon ei oikeastaan ole kerätty erityisesti tavaraa, vaan tämä on koti, joka on testamentattu museolle ja siksi se onkin niin viihtyisä. Joka kerta löydän jotakin uutta ja mielenkiintoista katseltavaa. Tällä kertaa ihailin kattoa. Miltähän näyttäisi, jos Pastorilassakin otettaisiin keittiössä esille vanhin katto parruineen? Se olisi juuri tällainen. Toiseen puoleen taloahan jätettiin esille kipsilevyjen alta löytynyt vanha helmipaneeli. Sen alla olisi vielä tällainen vanhempi katto.
Kirjoituspöydällä makuuhuoneessa oli öljylamppu. Sitä piti tarkastella ihan läheltä ja puikahdin luvalla köyden toiselle puolelle. Minun pitäisikin löytää jostain tällainen kupu rikki menneen tilalle.Keittiössä aika vierähti taaksepäin.

.
Porstuassa oli kaunis kukkapöytä. Tämä malli pitää laittaa muistiin myös.

4 comments:

 1. Hmm, minulla on helmiponttipaneeli, mutta luulen, että se on alkuperäinen. Täällä Turun saaristossa sellainen - tumman ruskeaksi petsattu - oli oikein yleinen 1870-luvulla, jolloin taloni on rakennettu. Mielenkiintoinen ajatus, että lähtisi katsomaan sen alle. Tai siis, ovathan ne parrut ajoittain näkyvissäkin vintin puolella. Ei niiden päällä mitään erityistä kattolaudoitusta ole, sehän ratkaisikin sen kysymyksen, luulen.
  Hienon näköinen museo. Noista saa todellakin paljon tietoa ja vinkkiä vanhan talon omistajalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, tuo limittäinen laudoitus parrujen päällähän on itseasiassa meillä ainakin vintin lattiaa alapuolelta katsottuna. Se näkyy vintiltä, kun puhdistaa purua ja sammalta syrjään. En tiedä, kumpi on alkuperäinen. Voihan se olla, että alunperinkin alakertaan on laitettu helmiponttia katoksi tai sitten tuo vintin lattia on se kaikkein vanhin materiaali, mikä on olemassa. Olisikin kiva tietää tämän rakennuksen ikä. Valitettavasti keskiaikaisen kirkon palossa paloivat myös kirkon arkistot, joista tämä tieto olisi varmaan löytynyt.

   Delete
 2. Tunnelmallista! Tuli ihan mieleen isäni lapsuudenkoti, hyvin samannäköistä.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla taisikin olla viehättäviä kuvia blogissa vasta kyseisestä paikasta. Parhaita ovat tällaiset "aidot" kodit. Niiden tunnelma on niin toisenlainen kuin rakennettu museoalue selostuksineen ja kuvineen.

   Delete