Tuesday, 10 July 2012

Pieni kooste kesälomamatkasta

Jotenkin harvinaisen vähän tuli otettua valokuvia viikon automatkalla. En oikein tiedä, onko se hyvä vai huono asia. Ehkä hyvä siinä mielessä, että matkalla oli sellaisia kohteita, kuten Visavuori, joka jätti unohtumattoman elämyksen, ja valokuvaaminen olisi ehkä vienyt osan nautinnosta. Mm. Emil Wikströmin ateljee ja taiteilijakoti herättivät suuria ajatuksia ja tunteita, eikä minun tullut otettua siellä yhtään valokuvaa.

Meillä oli lähtiessä neljä isompaa tavoitetta: tutustua Suomen lähisaaristoon, käydä Fiskarsin antiikkimarkkinoilla sekä Hangossa ja vielä Toijalassa sijaitsevassa vanhassa tapettitehtaassa.
Vaasan edustalla sijaitseva Raippaluoto on siltayhteydessä mantereeseen. Saari ja silta-yhdistelmä osoittautuikin arvoitukselliseksi lasten näkökulmasta. He nimittäin kysyivät aina rannikolla pysähtyessä, että olimmeko saaressa ja oliko tänne silta. Päädyinkin sitten viime yönä palatessamme kotiin hieman mukailtuun sanontaan: oma saari, paras saari.
Björköbyn vuonna 1859 rakennettu pieni kirkko oli kaunis. Kirkko on saanut nimensä Aleksanteri II puolison Marian mukaan.
Jos asuisin Raumalla, asuisin varmasti vanhan Rauman alueella. Tänne voisi tulla uudelleenkin. Vanhan kaupungin tunnelma oli ainutlaatuinen. Erityisesti ihmiset ja heidän ystävällisyytensä jäivät mieleeni lähtemättömästi.
Turun linna on klassikkokohteita. Olen tainnut käydä siellä lukemattomia kertoja. Linnassa näytti olevan lapsille oma opastuskierros. Häilyimme kierroksella kahden opastusryhmän välissä tehden omia havaintoja.
Aholassa tutustuimme Juhani Ahon ja hänen taiteilijavaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin elämään maalaisidyllissä. Ahola oli Ahon perheen siellä asuessa vielä yksikerroksinen rakennus. Juhani Aho ei muuten halunnut kantaa elämässään omistamisen rasitteita. Niinpä hän oli vuokrannut Aholan perheelleen kodiksi. Venny Soldan-Brofeldtin kesäaiheisia tauluja ja muotokuvia oli esillä myös Visavuoressa. Mikä loistava yhteensattuma!
Sibeliuksen koti aivan Aholan naapurissa oli sykähdyttävä kokemus.
Matkalla Toijalaan tapettitehtaalle pysähdyimme myös Suomen rautatiemuseossa. Kesälomamatka oli mieleenpainuva monellakin tavalla. Hankoon emme koskaan menneet. Sen sijaan Ruissalossa vierailimme hurmaavassa pitsihuvilassa ja kasvitieetellinen puutarha ansaitsee aivan oman lukunsa. Matkalla tarttui jotain myös mukaan. Niistäkin myöhemmin.

2 comments:

  1. Olipa aikamoinen turnee! Eipä ihme, että ette ehtineet joka paikkaan. Todella moneen paikkaan ehditte silti tutustumaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanko jäi oikeastaan sen takia pois, että siellä oli juuri silloin regatta. Fiskarsissa oli jo niin tungosta, että emme päässeet ystävämme kahvilaan, kun jonot olivat koko ajan kadulle saakka :) Ja toisaalta kotikaipuu huhuili jo kummasti viikon jälkeen.

      Delete