Saturday, 21 July 2012

Yrttitarha


Jo ennen kesälomaa tuli hankittua neljä näitä kuorma-auton lavakauluksia. Olin nähnyt niitä pinon erään varaston edessä ja rohkenin mennä kysymään myisivätkö he niitä, kun tarvitsisin kasvimaalle. Pääsimme sopuratkaisuun ja maksoin viisi euroa lavasta. Kasvimaa on niityllä ja niittykasvillisuus on niin väkivahvaa, että perinteisen kasvimaan pito on todella työlästä.

Lavat upotettiin osittain maahan (kuvassa vasta kaksi valmiina) ja ne vuorattiin alapuolelta juurimatolla, niin ettei aluskasvillisuus pääse laatikoiden sisälle. Laatikoiden väliin on ladottu tiilipolkua, joka on tiivistettu hiekalla. Tiilet ovat ylijäämiä viime syksyn muuraustöistä. Kuvassa valmis tiiliosuus on hiekkakasan alla piilossa.

Yrttien siirto laatikoihin menee syyskuulle, koska elokuu on täällä vielä niin lämmin ja kuiva, ettei mikään kasvi kestä siirtoa kesäkuumalla. Saaristossa kesä tulee myöhemmin, mutta jatkuu pitempään. Tosin yhteen laatikkoon olen laittanut mansikkaa, koska ne näivettyivät ruukuissakin. Nyt saavat olla maan tasalla.

Pikkuhiljaa tämä osa niittyä alkaa muotoutua hyötytarhaksi. Yrttilaatikoiden takana näkyy perunamaa, joka on nyt käytössä toista vuotta. Naapuri niitti viime viikolla vanhalla traktorilla niityn ja siksi heinä näyttää nyt niin järsityltä. Kyllä se sekin siitä antautuu lopulta hyötyviljelylle, vaikka nyt sitten tarkoittaakin tästä eteenpäin viikatteen sijasta leikkurille antautumista.


Jottei niitystä tulisi liian tukkoista mielikuvaa, niin tässä kuvaa toiseen suuntaan. Heinän keskeltä löytyi koivun alkukin. Oikealla olevien isojen koivujen katveessa on kaksi kompostikehikkoa piilossa.

No comments:

Post a Comment