Saturday, 12 January 2013

Oviaukon salaisuusNäin alkuvuodesta on hyvä nostaa esille kaikki ongelmakohdat, joihin pitäisi vihdoinkin keksiä ratkaisu. Tässä yksi niistä. Kohde on ollut piilossa viime ajat suuren astiakaapin takana, joten sitä ei ole näkynyt ollenkaan. Siirsimme astiakaapin toiselle seinämälle, jotta muistaisimme taas pohtia, mitä seinälle tehdään. Vaihtoehdot ovat seuraavat:

1. Upotettu hyllykkö. Joko vain toiselle puolelle näkyvä tai läpi seinän, niin että se näkyisi myös eteisestä. Tautaseinä voisi olla helmipaneelia, lasia, jos on läpi asti ja ovet vanhoja ikkunoita tai olohuoneen puolella ihan avonainen. Hyllykkö voi alkaa vasta alhaalla näkyvän sähkörasian yläpuolelta.

2. Paikalle tehdään lasiset pariovet.

3. Joku kolmas vaihtoehto, jota emme ole vielä keksineet.

Olen paljon pohtinut, mikä on oviaukon salaisuus ja luulen, että olen sen nyt keksinyt! Ensin luulin, että kyseessä on vanhan oven paikka, koska niitä näissä vanhoissa hirsiseinissä valitettavasti riittää. Vanhan oven paikka ei voi pitää paikkansa, koska hirressä on selvästi nähtävänä tuoreempia "veiston" jälkiä. Ei se ainakaan noin pitkälle ole yltänyt. Ratkaisu täytyy piillä siinä ajassa, kun olohuoneemme toimi kauppahuoneena ns. Pastorin kauppana. Ehkäpä sisäänkäynnin piti olla leveämpi. Ainakin yhden seinustan ikkuna oli muutettu suureksi kauppahuoneen ikkunaksi.


Kauppapuojin ikkuna löytyi seinärakenteista purkuvaiheessa

Ei kyllä tunnistaisi enää samaksi huoneeksi. Huonekorkeuskin nousi huimasti, kun kipsilevyt poistettiin katosta ja alta löytyi vanha katto. Sen alla oli vielä vanhempi, mutta se sai jäädä uinumaan.

Meillä muuten käy edelleen asiakkaita Pastorin kaupassa...

8 comments:

 1. Äänestän pariovia... Vaikka tämmöiset ihanuudet :) http://www.navetta.com/Vanhattuotteet/Ovi/Varaosat/6728

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauniit! Ongelma on kokosuhde. Yleensä pariovet ovat liian korkeita ja jos niitä lähtisi muodistamaan, suhdemitat menisivät pilalle. Pitää jatkaa sinnikästä etsiskelyä.

   Delete
 2. Pariovi kuullostaa hyvälle;)
  Ne on mielenkiintoisia nuo vanhan talon remonttivaiheen purkuhommat. Löytää kaikenlaista eri kerrosten alta ja miettii päänsä puhki, että miksi tällainen on täällä;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Useissa vanhan rakentamisen opaskirjoissa tosiaan kehoitetaan asumaan talossa ensin kunnolla ennenkuin aletaan tekemään remonttia. Juuri sen takia ettei tule tehtyä hätäisiä ratkaisuja.

   Delete
 3. Replies
  1. Kuulostaa niin yksimieliseltä, että pitää alkaa taivuttelemaan toista puoliskoa samaan lopputulokseen :)

   Delete
 4. Pariovet täälläkin! Mittatilaustyönä ne saa sellaiset, että näyttää niiden olleen aina siinä! nim. kokemusta on. Laatuun kannattaa satsata ovissakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmoittauduimme viime vuonna puutyökurssille, jossa oli tarkoitus tehdä ovia Pastorilaan. Valitettavasti kurssin työstökoneet eivät riittäneet ovien tekemiseen. Ensi syksynä valmistuvat uudet tilat, joten pitää ensin varmistua, millaisia uusia koneita siellä on. Vaihtoehtona muuten varmaan se puusepällä teettäminen. Samainen puuseppä muuten vetää sitä puutyökurssia :)

   Delete