Thursday, 19 April 2012

Aita, A Fence

Pastorilan pihaa kiertää suhteellisen korkea valkoinen aita. Niittyllä olevat kasvimaa ja marjapensaat jäävät aidan toiselle puolelle. Samoin komposti, nuotiopaikka ja maakellari. Pihasta johtaa ulos kolme kävelyporttia ja autoportti. Etupiha rajoittuu naapuritaloon. Välissä on vain suuria, vanhoja puita. Pihamme on tyypillinen pihapiiri tälle saarelle. Samassa pihapiirissä on kaksi, kolme taloa ja ihmiset eivät ole välttämättä sukua keskenään. Joskus olen miettinyt, että talojen asettelu on vähän samanlainen kuin kaupunkien vanhoissa puutalokortteereissa. Ehkäpä se maalla ja eristäytyneissä olosuhteissa on ollut tärkeää, että on ollut naapuri lähellä. Tosin meidän pihapiirimme on alun alkaen ollut yksi kokonaisuus.

Talon ja varaston sijaintisuhde on samanlainen kuin tässä kuvassa. Olen haaveillut tähän väliin kuvan mukaista aitaa. Tällaisia pihapiirin aitoja on paljon Tanskassa ja myös omalla saarellamme. Korkeat aidat sulkevat tehokkaasti pihapiiriä, antavat näkösuojaa ja suojaa ankaralta tuulelta ja tuiskulta. Nyt kun yläkerran rakennuspiirustukset ovat tekeillä, on hyvä sujauttaa piirustuksiin mukaan tällainen aidan pätkäkin. Se antaisi näkösuojaa pyykinkuivaukselle ja varsinaiselle pihan oleskelualueelle, joka on talon toisella puolella. Ja aitaa vasten voisin vihdoinkin siirtää kaupungissa kasvavat köynösruusut kiipeämään.

4 comments:

 1. Kaunis aita ja pihapiiri. Vaalea puu tuo kauniin lämmön. Vanhan ajan pihasuunnittelu on ollut viehättävää joista on vielä tänäänkin kiva ammentaa. Kevät tuulia puuhiinne!
  -Marie

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Sitä näin keväällä pursuaa ideoita ja energiaa. Toivottavasti saa toteutettuakin osan suunnitelmista.

   Delete
 2. Luin ihanaa kirjaa miten tehdä välimerellinen puutarha muurein ja terassein ja sieltä tarttui silmiin vinkki istuttaa aina aidan eteen jotain puskaa johon tuuli jo tarttuu ja tyyntyy, ettei se vaan kimpoa aidasta ja ota lisää vauhtia. Näin keväällä todella näkee sielunsa silmin oman pihapiirinsä uusin silmin ja unelmin.. Samma här:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se tuuli tosiaan kimpoaa esteistä ja ottaa vain vauhtia parhaimmassa tapauksessa. Tein loppukesästä humalatorneja ja eivät ne pysyneet pystyssä. Pitää varmaan jotenkin sementtitolppiin valaa tänä kesänä.

   Delete