Friday, 6 April 2012

Pitkäperjantai, Good Friday

Äidin puoleisessa suvussani on pitkät perinteet kiirastorstain messusta. Muistankin sen lapsuudesta hyvin vaikuttavana kokemuksena. Korkealla Pietarinmäellä sijaitseva kirkko oli täynnä viimeistä istuinta myöten. Messu oli pitkä ja sen päätteeksi kynttilät puhallettiin sammuksiin, alttari puettiin mustaan, urut vaikenivat ja täysin mustiin pukeutunut kirkkokansa lähti pääsiäisen viettoon ilman tuttuja kirkonkellojen soittoa. Joka vuosi ajattelen tänä vuonna meneväni kirkkoon kiirastorstaina, mutta niin se jäi eilenkin ja nyt on jo pitkäperjantai.

Pitkäperjantai sanana oli lapsena taas kovin hassunkuuloinen. Se taisi jäädä täysin käsittämättä, vaikka toki tiesin, mistä vertauskuva tuli. Englanniksi pitkäperjantai on Good Friday. Good ei tarkoita hyvää tässä merkityksessä, vaan vanhaa käännöstä pyhä. Sana pyhä mielestäni kuvaakin paremmin pitkänperjantain merkitystä.

Pastorilan pitkäperjantai ei tänä vuonna ole kovin pyhä sanan siinä merkityksessä. Olemme edelleen keskellä remonttia, mutta tässä talossa tuntee pyhyyden, rauhan joka päivä. Ehkä se johtuu talon menneisyydestä, ihmisistä, ehkä tästä saaresta, ehkä tästä elämänmenosta yleensä. Asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin aivan kuin itsestään. Rauhallista pääsiäistä!

No comments:

Post a Comment