Saturday, 14 April 2012

Vakitorni

Saaremme on tunnettu lintusaari, jossa on tavattu yli 300 lintulajia, joka vuosi luku suureneee ja harvinaisuuksia listataan lisää. Vesilinnuista yleisin on tukkasotka. Kahlaajista runsaimmat pesivät lajit ovat suokukko, punajalkaviklo, taivaanvuohi, liro ja isokuovi. Lintujen muuttoaika on vaikuttava tapahtuma. Tuhannet joutsenet lepäävät saaren rannoilla ja kurkiparvet tankkaavat viljapellon jämiä raskasta muuttomatkaa varten.

Lintutorneja on useita. Riippuen siitä, mitä lajeja on toiveissani nähdä, suuntaan täsmätornille. Punkit ovat keväisin suurena riesana bongausmatkoilla, mutta niitä vastaan voi suojautua kohtuullisesti tiiviillä ja asianmukaisella vaatetuksella. Kuvan torni on suosikki tornini. Useita tunteja olen seissyt ja istuskellut tornin huipulla kiikareiden, kaukoputkien ja viime aikoina kameroiden kanssa. Haukat ja kotkat ovat uljaita liitäessään salmen yläpuolella. Varhaisin kesäaamuisin olen juonut parhaimmilta maistuvat aamukahvit hyvässä seurassa tornin puisella penkillä katsellen nokikanoja, sotkia, silkkiuikkuja, hanhia, sorsia sekä joutsenia.

Kaulushaikaran kumiseva ääni kantautuu salmelta Pastorilaan saakka. Itse lintua on vaikea erottaa ruovikon seasta, mutta sen äänestä ei voi erehtyä. Se on niin ainutlaatuinen. Toukokuu lähenee. Joka päivä, kun avaan ulko-oven odottelen haikaran ensimmäistä törähdystä.

No comments:

Post a Comment