Wednesday, 30 May 2012

Kadonnut kasvimaa

Meille ei tullut viime syksynä sipulin sipulia, kun harakat nakkelivat sipulit aina pitkin niittyä sitkeästä istutuksesta huolimatta. Ei siis sipuleita, eikä satoa! Kesti muuten pitkään ennenkuin tajusin, ketkä varkauden olivat aiheuttaneet. Nyt tasan vuoden päästä laittaessani perunaa maahan koimme kummallisen löydön: meillä kasvaa sipuleita! Jo ovat sinnikkäitä sissejä. Mistä ne tuohon ilmestyivät? Ja niitä löytyi useampia eli tämän vuoden sato on taattu, koska ovat vuoden aikana ehtineet juurtua toivottavasti niin, etteivät harakat pääse taas kiusan tekoon.

Toinen yllätyskasvaja on persilja. Kyllähän minä olen tiennyt, että periaatteessa persilja on monivuotinen, mutta kaikki tietämäni ihmiset ovat sen aina joka vuosi uudestaan kylväneet. Minulla on nyt penkillinen persiljaa, kun sekin löytyi sattumalta umpeen kasvaneelta kasvimaalta. Umpeen se on kasvanut siksi, että kasvukausi jatkuu täällä niin pitkään, että kun sato on jo korjattu, niin sitkeä juolaheinä ehti vallata vasta ensimmäisen kesän kasvimaan, koska en ollut sitä enää syksyllä kääntänyt.
Ja loppuun vielä kaksi yrttikuvaa kasvihuoneesta. Tänään pitäisi viimeistellä kasvihuoneen toinen puoli, niin ehkä sitten kuvia kokonaisuudesta.

4 comments:

 1. Multakin löytyi valkosipulia pellolta, joka käännettiin syksyllä. Oli jäänyt maahan ja ryhtynyt kasvamaan uudelleen.

  Auttaako harso sipuleiden juurtumisvaiheeseen vai ovatko harakat liian ovelia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä olisi auttanutkin. Harso oli vain varsinaisen kasvimaan päällä. Sipuleille sitä ei olisi silloin riittänyt, enkä kyllä olisi huomannutkaan ajatella tuollaista etua myös sipulien kohdalla. Kiitti vinkistä!

   Delete
 2. Sinnikkäitä sipuleita! Niistä muuten saa nyt toisena vuonna satoa vain naateista, sillä alkavat pian kukkia ;) Mutta kauniita ovat kukkiessaan :) Samoin persilja on kaksivuotinen.

  Minullekin tuli mieleen kans harso sipuleiden peitoksi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitääkin kipin kapin käyttää varret hyväksi, jos sipuleista ei muuten ole iloa :)

   Delete