Friday, 25 May 2012

Vanha valokuva

Sain isältäni muutamia viikkoja sitten vanhojen kuvien lajitelman, jonka setäni on skannanut ja taltioinut uudelleen digitaaliseen muotoon. Valokuvia on usean sukupolven ajoilta, sillä isoisäni oli syntynyt jo 1800-luvun puolella. Hän oli innokas valokuvaaja eikä ainoastaan valokuvannut perhe- ja henkilökuvia ajan tavan mukaan, vaan valokuviin on dokumentoitu maisemia, rakennuksia, siltoja sekä työkuvia hyvin monipuolisesti.

Tätä valokuvaa en olisi tunnistanut ilman tekstiä. En muutenkaan muista nähneeni valokuvaa aikaisemmin. Maisema on minulle kovin tuttu, vaikkakin aivan eri aikakaudelta. Se on satamasta, jossa majakka sijaitsee. Majakan edustalla on vielä olemassa oleva kalastajakylä ja rannalla, jossa on nyt isommat satama-altaat kalastaja-aluksille, purjeveneille sekä luotsiveneille on pieniä kalastajaveneitä. Valokuvan ikää en uskalla lähteä arvioimaan.
Nämä kaksi alempaa valokuvaa ovat viime talvelta. Vanhasta valokuvasta ajattelin tehdä suurennoksen Pastorilaan ja käydä nyt kesällä kuvaamassa uudemman valokuvan suurinpiirtein samasta kuvakulmasta. Ehkäpä molemmat kuvat löytyvät sitten joskus Pastorilan seinältä, ehkä porstuasta, ehkä yläkerran portaikosta.

4 comments:

 1. Ihanaa kun on vanhoja valokuvia tallella ja vielä sukulaisen ottamia! Sata vuotta sitten valokuvaus oli niin harvinainen harrastus, vanhat kuvat ovatkin varsinaisia aarteita, etenkin maisemista ja teyönteosta ym. otetut, kun useimmiten otettiin potretteja, vaikka ovat nekin komeita.
  Uusi ja vanha vierekkäin kuulostaa kiinnostavalta ajatukselta, sitä tulisi varmaan silloin tällöin tutkittua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se tekee henkilökohtaisesti valokuvan tärkeämmäksi ja jotenkin sen kautta pystyy rakentamaan siltaa myös menneeseen, kaukaisempaan aikaan.

   Delete
 2. Mahtava tuo vanha kuva kalastaja-aitoista. Hieno löytö :) Pienet talot ovat kyllä kauniita tuossa omassa rosoisessa ulkoasussaan!

  ReplyDelete