Thursday, 27 December 2012

Maalla mökilläKävimme eilen pitkästä aikaa mökillä, maalla, mantereella. Se ei oikeastaan ole kaukanakaan kaupunkikodistamme, mutta käynnit ovat vuosi vuodelta vähentyneet, kun olemme kotiutuneet enemmän Pastorilaan. Kuu tervehti meitä kylmältä joulukuun taivaalta. Oli vaikeaa saada siitä kuvaa ilman jalustaa. Paremman kuvan säästin myöhempään postaukseen, koska siihen liittyy erityinen tarina.
Tällainen maisema tervehtii tien päässä. Se saa hengen salpautumaan oli vuodenaika, mikä tahansa. Aidatun laitumen sisällä on oma nimikkojärvi. Maisemaan ja kylään liittyy legenda suvun synnystä. Kuvan taustalla näkyvien pienempien ja suurten taustapuiden välissä virtaa joki, jota pitkin novgorodilaiset nousivat veneillään ja tuhosivat ja polttivat kaiken ryöstöretkillään.
Tässä maakellarissa talvehtivat Pastorilankin perunat. Pastorilan maakellari, kun on vaiheessa niinkuin moni muukin asia.
Kaksi alinta kuvaa ovat talon yläkerran parvekkeelta. Aurinko laskee ja maisema on hetken punasävyinen. Ensimmäisessä kuvassa puiden takana näkyy tasainen lumipeite järven päällä. Se on varsinainen joutsenlampi. Olen laskenut siinä kerralla satoja joutsenia muuttomatkoilla. Joka vuosi siinä pesii uskollisesti yksi pariskunta. Isomummo oli tarkka, että järven rantaan ei saanut mennä, kun siellä oli joutsenia. Nyt järveä kiertää lehmälaidun, joten sinne ei oikeastaan ole asiaakaan.

Viimeisessä kuvassa joki kuultaa. Se tekee juuri mutkan tällä kohtaa.
6 comments:

 1. Kauniin huurteisia kuvia! Eikä teillä näytä olevan luntakaan kuin murto-osa näistä etelän nietoksista ja dyyneistä.
  Hienoa, jos paikkaan liittyy sukumuistoja (vaikka et sanonutkaan, ovatko ne oman suvun).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lunta on vähän. Tämä maisema ja legenda, jota en oikeastaan kertonutkaan, vain mainitsin, liittyy mieheni ja lasteni sukujuuriin. Pitää joskus kameran kanssa kiivetä korkeammalle mäelle kuvaamaan vanhaa puuta, joka siihen liittyy olennaisesti ja kaivaa esille lehtiartikkeli, joka siitä kirjoitettiin muutamia vuosia sitten, että osaan kertoa sen oikein.

   Delete
 2. Replies
  1. Silmä kyllä lepäsi maisemassa :)

   Delete
 3. Replies
  1. Kiitos! Suomi on kaunis monesta kuvakulmasta.

   Delete