Tuesday, 30 July 2013

Käpytikat merellä


Sunnuntaiaamuna, kun kiirehdimme merilautalle mökille mennessämme, piti useammankin kerran hieraista silmiä lauttarannassa. Käpytikkoja vilahteli ohi kuin muuttolintuja pilvin pimein.  Lisäksi niitä oli puisissa sähköpylväissä viisikin samassa pylväässä ja paikat vaihtuivat nopeaan tahtiin. Osa käpytikoista yritti kiinnittyä epätoivoisesti metallisiinkin valopylväisiin.

Olin niin hämmästynyt oudosta tilanteesta, etten ehtinyt ottaa kameraa esille ennenkuin lautassa, kun osa tikoista matkusti lauttakyydissä mantereelle.


Aika vähän löytyi tikkojen muutosta tietoa. Jossain todettiin, että käpytikoilla on muutamien vuosien välein massamuuttoja. Lautassa totesimme huvittuneena, että poikasia on varmaan syntynyt niin paljon tänä kesänä, että niiden pitää muuttaa mantereelle, kun pieni saaremme on jo täynnä tikkoja ja jokaisella perheellä on oma kotitikkapariskuntakin. Mielenkiintoista seurata nyt, että onko meidän kotitikkapariskuntakin lähtenyt uudisasukkaaksi mantereelle, kun taloon on muuttanut kissa.

4 comments:

 1. Jännä ilmiö! Minäkään en ole kuullut tikkojen muutoista. Jännittävää, että niitä nyt matkaa mantereelle kuin aikoinaan uudisasukkaita Amerikkaan. Oikeita pioneereja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli siinä tosiaan ihmettelemistä ja vaikeaa pidätellä naurua, kun tikkojen lento nyt on sellaista omalaatuista.

   Delete
 2. Just luin uutisen tuosta muutosta ja käpysadon puuttumisesta... en vaan enää muista mistä mediasta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuusen käpykadolla näyttäisi olevan yhteys massamuuttoon. Hassua sinänsä, että käpytikkoja on täällä paljon, kun kuusi ei ole mitenkään yleinen puu täällä.

   Delete