Saturday, 20 July 2013

Museossa

MATKAKERTOMUS, OSA IVSää oli tyypillinen Lofooteille. Mitä muuta voisikaan odottaa viikinkimaisemista jylhien vuorien ja syvien vuonojen lisäksi. Museon pihalla oli laitumella hevosiaja lampaita varsin jyrkässä rinteessä.Moderni museorakennus oli nopeasti kierretty hienoine esityksineen, joihin kuului mm. paikasta tehty upea lyhytelokuva. Meitä veti kuitenkin puoleensa rekonstruktoitu viikinkitalo.

Pihallakin oli aktiviteetteja. Edellisillä viikoilla oli vietetty viikinkiajan teemajuhlia, jolloin paikka oli ollut täynnä toimintaa.Viikinkitalon sisällä oli paljonkin katsottavaa. Siellä oli kaikissa tiloissa aikakauden asuihin pukeutunutta museoväkeä, joka työskentelivät arkiaskareiden ja puhdetöiden parissa ja vieraat saivat osallistua kaikkeen tekemiseen. Minua kiinnostivat erityisesti seinillä olevat kirjotut tekstiilit.
Museoalueelta laskeennuttiin alas vuonossa olevaan satamaan, jossa oli viikinkialuksia. Niillä pääsee myös soutamaan miehistön kanssa.Lofooteilla oli hyvin vähän viljeltyjä puutarhoja, mikä hämmästytti minua kovin. Ehkäpä maaperä ja sää eivät ole kovin otollisia kasveille ja kalastushan se onkin pääelinkeino. Viikinkitalon pihalta löytyi kuitenkin kiviaitojen ympäröimiä pieniä yrttitarhoja. 4 comments:

 1. Upeat maisemat! Viikinkitalon muistan ennenkin nähneeni jossain kuvassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talo on upea. Hieman ihmetyttää sen korkeus ja lämmittäminen, mutta sisällä oli useita avotulipaikkoja. Niillä tehtiin ruokaakin ravintolan tapaan.

   Delete
 2. Voi itku. Mä NIIN tahtoisin tuonne. Kuten taisin toisaalla sanoakin, aikoinaan oli tarkoitus piipahtaa Lofooteille, mutta se tyssäsi siihen, että lauttamatka oli liian kallis meidän kukkarolle, kun oli asuntovaunu messissä. Ei ollut tietä silloin :-).

  Mua on muutenkin vaivannut halu päästä pitkästä aikaa käymään Norjassa, eikä sun matkakertomus ainakaan lievennä tätä halua :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin sillattoman saaren asukkaana oli hyvä nähdä Lofootit siitäkin näkökulmasta, etteivät saaret lakkaa olemasta saaria, vaikka niille pääsisi siltojen kautta.

   Toivottavasti sinulle tarjoutuu pian mahdollisuus päästä uudelleen Lofooteille, viikinkitarujen saarille.

   Delete